SVETAC DANA-ČETVRTAK-01.10.2020 — ŽUPA ROKOVCI-ANDRIJAŠEVCI

Sveta Terezija od Djeteta Isusa Već nadimak današnje svete zaštitnice, „Isusov cvjetić“ ili „Mali cvijet“, govori o nježnosti, blagosti i čistoći njezine duše, ali i o njezinoj omiljenosti u srcima vjerničkog puka. Sveta Terezija od Djeteta Isusa ili Terezija od Lisieuxa, karmelićanka i crkvena naučiteljica, zagovornica, prijateljica i učiteljica skromnih, djetinjih srdaca, rođena je 2.…

SVETAC DANA-ČETVRTAK-01.10.2020 — ŽUPA ROKOVCI-ANDRIJAŠEVCI

Josif Isihasti: Bog je dopustio demonima da te malo prorešetaju..evo kako ćeš ih pobijediti!

“Ljubavi duše moje! Zašto tuguješ? Zašto očajavaš? Zašto malaksavaš? Zar tako lako odustaješ od borbe?

Evo, Bog je dopustio demonima da te malo prorešetaju kao pšenicu (usp. Lk 22, 31), kako bi vidio gdje se nalaziš. Kako bi se pokazala gordost i smirilo tvoje srce. Kako bi naučio što je čovjek i “spoznao samoga sebe”. Kako bi sutrpio s grešnicama i kako ih ne bi osuđivao.

Kako ćeš upoznati slabost prirode, ako te vrane ne probude? Kako ćeš naučiti umjetnost nad umjetnostima i znanost nad znanostima, ako preslatki Isus ne umanji svoj blagoslov?

Sada se učiš toj umjetnosti. Sada imaš nagradu. Sada pokazuješ svoju ljubav prema Kristu, a ne onda kad je prisutan blagoslov.

Kakvu ćeš svoju vrlinu pokazati, ako postoji blagoslov? Ona tada sama o sebi uzvikuje: “Abba, Oče!” Blagoslov priziva Darivatelja blagoslova: “Tko me može odvojiti od ljubavi Tvoje, Isuse moj?” To posredstvom tjelesnih usta govori blagoslov, kao sila koja se nastanila u tebi, a ne tijelo. Kao što i đavao proklinje i huli posredstvom usta čovječjih.

Tijelo ništa ne može učiniti bez blagoslova. Ako nema blagoslova, tijelo se odriče Isusa. Oglašava se pijetao. Prisjeća se Petar. Gorko plače. Vapi: “Sagriješih.” Međutim, ponovno se skriva u gornju odaju. Boji se Židova. Srce mu bije kao srce miša koji osjeća da je vani mačka. “S Tobom sam”, kaže, ” spreman i u tamnicu i u smrt.” “Neću Te se odreći”, govori kad je tu Krist. A kad se Krist udalji, tri puta ga se odriče.

Vidiš li, dakle? Shvaćaš li kolika se tajna krije u ovim riječima? Krist nas zastupa u Duhu Svetom. Zbog toga, kada On dođe, postajemo navjestitelji. Ribari postaju učitelji, a bludnici čisti. Lopovi više ne kradu. Svi se kaju. Tko je sve to učinio? Jedini Sveznajući, Dobri upravitelj. Najslađi Isus. Jedina Ljubav.

Kada će čovjek razumjeti čovjekovu bol? Kad i sam bude stradao. Kad prođe kroz isto. Tada će shvatiti i razumjeti bol drugoga. Inače je surov i nikoga ne sažaljeva, osim ako je dobar po prirodi. Ali sve to što je od prirode ne zaslužuje ni čast ni beščašće. A podvizi i padovi pripadaju namjeri.

Kako bismo se, dakle, poučili tom sveznajućem nauku, ako nas iskušenje ne bi prorešetalo kao pšenicu? Jer kada bi nestao blagoslov, ne samo ti i ja, nego ni sveti apostoli ne bi bili apostoli! Kako bi glina — glinene posude, mogla zadržati vodu, ako ne bi bila ispečena u ognju? Bog nas hoće učiniti takvima kakvi su borci u areni ili lopta kojom igraju.

Uzdiže te na nebesa. Pokazuje ono što oči ostrašćenog čovjeka ne vidješe i uši obuzetog zemnim brigama ne čuše. Iako nimalo nisi sagriješio, okreće list i baca te u paklene dubine. I raduje se, kada te vidi kao borca koji vojuje sa čitavim pukom demona. Ostavi mene i uzmi za primjer Pavla. Nakon što se uznio do trećeg neba i vidio i čuo neizrecivo, ponovno je zavapio: “Stavljen mi je trn u tijelo”.

Tako čini Moćni silom dok ne sazda čovjeka: kako bi se ovaj uzdigao, kako bi sišao i borio se. Kako bi se i prema jednom i prema drugom odnosio kao prema običnom. Kako uobičajene promjene ne bi ostavljale traga na njemu. “I jedno i drugo je”, kaže ti On, “radi mene.”

Ti, dakle, ne želiš trpjeti? Onda nemoj očekivati da budeš uzvišen! Ako netko ne želi pretrpjeti tjeskobu, neka onda ne traži blagoslov.

Prema tome, oduzeo ti je blagoslov kako bi ti postao mudar. Ali će on ponovno doći. Neće te napustiti. To je zakon Božji. Međutim, ponovno će otići, ali će ponovo i doći. Ti samo nemoj prestati moliti za nj sve dotle dok te ne učini savršenim….

To je nepromjenjivi zakon Božji. Nakon tri-četiri ili rjeđe pet godina, blagoslov se udaljava kako bi izvježbao onoga kod kojega je bio i kako bi ga, ukoliko on to želi, učinio mudrim.

Ne tuguj, to je zajednička čaša. Pažljivo pročitaj o svetom Andreju, Krista radi jurodivom, i vidjet ćeš što je on govorio kad mu je Krist dao da okusi gorčinu — “To je za sve nas, svakome po mjeri!”

I zato, trpi okove Krista tvoga. Čvrsto zatvori usta i ne izgovaraj ni riječ. Nađi u sebi snagu govoreći: “Što si mi dušo klonula i što jecaš u meni?”

“Zašto se žalostiš, dušo moja i zašto tuguješ? Nikakvo se zlo nije dogodilo. Krist se malo udaljio, ali će ponovno doći. Malo će oklijevati, u želji da te naučiti trpljenju i poniznosti. Sveci su toliko trpjeli, a zar ti ne možeš barem malo pretrpjeti naum blagoslova?” Tako govori svojoj duši i ne očajavaj, jer napasnik se raduje kad vidi da tuguješ i da te obuzeo očaj.

Kada blagoslov dođe i ode, i kada ponovno pristupi i udalji se, naučit ćeš se vojevanju i to neće ostaviti traga na tebi nego ćeš, radujući se, govoriti: “Ispitaj me, Kriste moj, i iskušaj me kao srebro.” Tada duboko puštaš korijene, kao stablo čiji korijeni bivaju dublji ukoliko vjetar snažnije puše. A Bog mi je svjedok da sam u najvećim iskušenjima našao najveću utjehu.

Budi dakle odvažan i krijepi se u Gospodinu trpeći iskušenja – i blagoslov će ponovno doći.”
++++++++++++++++++++++++++

Sveti Josif je jos kao mladji imao susret s Majkom Božjom “lice u lice” i umro je na blagdan Uspenja Majke Božje koja ga je i obavjestila tocno mjesec dana prije smrti da će umrijeti za mjesec dana) Demoni jako reagiraju na njega u egzorcizmima.

Opis smrti svetog starca od jednog od svjedoka:
“Njegova ljubav prema Presvetoj Bogorodici bila je neopisiva. Na spomen Njenog imena, Starčeve oči su se punile suzama. On ju je već odavno molio da ode iz ovog života i da otpočine. Svecarica ga je najzad uslišila. Obavestila ga je o njegovom odlasku na mesec dana unapred. Starac me je tada pozvao i objasnio šta treba da pripremimo. Bili smo u stanju iščekivanja.

Uoči njegovog prestavljenja, 14. avgusta 1959. godine, Starca je posetio gospodin Shinas iz Volosa. Bili su veliki prijatelji.

„Kako ste, Starče“, upitao je, „kako je Vaše zdravlje?“

„Sutra ću, Sotiri, otići u večnu otadžbinu. Kada začuješ zvona, setićeš se mojih reči.“

Uveče, na svenoćnom bdenju pred praznik Uspenja Presvete Bogorodice, Starac je bio na službi i, koliko je mogao, pojao sa ostalim ocima. Na Božanstvenoj liturgiji, tokom pričešćivanja Prečistim Tajnama, Starac je rekao: „Poputnina za život večni!“ Osvanuo je i 15. avgust. Starac sedi na mučeničkoj hoklici ispred našeg isihastiriona, iščekuje čas i trenutak svog prestavljenja. Siguran je u obaveštenje koje je dobio od Presvete Bogorodice. Videvši, međutim, da vreme prolazi i da sunce izlazi, počinje da oseća nešto slično razočarenju i nespokojstvu zbog odlaganja. Bila je to poslednja poseta lukavoga. Pozvao me i upitao: „Dete moje, zbog čega Bog okleva da me uzme? Sunce izlazi, a ja sam još uvek ovde!“ Videvši da moj Starac tuguje i da postaje nestrpljiv, usudio sam se da kažem: „Ne brinite, Starče! Pomolićemo se i Vi ćete otići!“ Tada su suze prestale. Oci su uzeli svoje brojanice i započeli da se mole. Nije prošlo ni petnaest minuta, kada je Starac rekao: „Pozovi oce da učine metaniju, jer ja odlazim!“ Tada smo načinili poslednju metaniju pred njim i uzeli njegov blagoslov. Ubrzo potom, podigao je oči i oko dva minuta uporno gledao oko sebe. Zatim je pogledao nas i, pun spokojstva i neiskazanog duševnog ushićenja, rekao: „Sve se završilo, krećem, polazim, blagoslovite!“ Sa tim poslednjim rečima, priklonio je glavu na desnu stranu, dva-tri puta lagano otvorio usta i oči i to je bilo sve. Predao je svoju dušu u ruke Onoga, kojega je priželjkivao i kome je služio od svoje mladosti.

Bila je to uistinu končina prepodobnog. U nama je izazvala osećanje vaskrsenja. Pred nama se nalazio pokojnik i naša žalost je bila sasvim razumljiva, ali smo duboko u sebi doživljavali vaskrsenje. To osećanje me nikada nije napustilo. Od tog doba, ono prati svako naše sećanje na nezaboravnog svetog Starca.”


O ovom predivnom duhovniku i svecu Istočne Crkve možete pogledati dokumentarni film na engleskom na linku:
https://youtu.be/IqDsvmNSG9Q
aha gori link taj je slican dominicu i padre pijo medu dr svetima HVALA !https://l.facebook.com/l.php…
01:34
https://www.catholicnewsagency.com/saint/st-jerome-610…
https://www.infoans.org/en/sections/news/it
Redigera eller ta bort detta
Sv. Jeronim: Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac!
OBITELJ-MALIH-MARIJA.COM
Sv. Jeronim: Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac!

Sveta Terezija od Djeteta Isusa

  1. listopada – sveta Terezija od Djeteta Isusa | Sv. Antun Padovanski Rijeka
    Već nadimak današnje svete zaštitnice, „Isusov cvjetić“ ili „Mali cvijet“, govori o nježnosti, blagosti i čistoći njezine duše, ali i o njezinoj omiljenosti u srcima vjerničkog puka. Sveta Terezija od Djeteta Isusa ili Terezija od Lisieuxa, karmelićanka i crkvena naučiteljica, zagovornica, prijateljica i učiteljica skromnih, djetinjih srdaca, rođena je 2. siječnja 1873. kao Marie-Françoise-Thérèse Martin u normandijskom gradu Alençonu u složnoj i pobožnoj obitelji, kao deveto dijete budućih svetaca, urara i draguljara Louisa Martina i čipkarice Marie-Azélie Guérin. Izuzetno senzibilna djevojčica izgubila je majku 1877, a majčinu ulogu preuzela je Terezijina starija sestra Pauline. Školovala se kod sestara benediktinki u Lisieuxu od 1881. do 1886. Neposredno prije 14. rođendana doživjela je viziju Djeteta Isusa. Godine 1888. Thérèse je postala redovnica karmelićanka u Lisieuxu (Normandija), “da bi spašavala duše i molila za svećenike”. Četiri njezine starije sestre također su postale redovnice. Redovničke zavjete položila je 1890. U samostanu je mnogo molila, razmatrala i bavila se ručnim radom, obavljala poslove sakristanke i glavarice novakinja, ali je i trpjela od osamljenosti, duhovne jednoličnosti i sumnjičavosti.

Sveta Terezija od Djeteta Isusa – Vjera i djelaS radošću se miješala žalost, sa svjetlom tama, ali ona je i u trenucima tuge i mraka bila zadovoljna: “O, kako je slatko služiti Gospodinu u noći, u kušnji! Imamo samo ovaj život za proživljavanje svoje vjere.” Doživjela je samo jedan mistični doživljaj, za pobožnosti križnoga puta, ali je baš tim svojim običnim molitvenim životom bliska i draga svakom vjerniku: „Sve što sam činila, mora biti dohvatno malim dušama“. Zbog njezinog krhkog zdravlja poglavarica joj je zabranila postiti i naredila joj da zapisuje svoje uspomene i razmišljanja. Na kraju životnog puta uskliknula je: “Kalež je pun do vrha! Nikad nisam vjerovala da je moguće tako mnogo trpjeti. Kako si mogu to drugačije protumačiti, negoli mojom prevelikom željom da spašavam duše?” U svojem djelu “Povijesti jedne duše” (1897), opisu vlastitog životnog puta, kojeg je nazvala “Malim putem”, izložila je smisao kontemplacije i osobne žrtve usmjerene prema duhovnim potrebama svih ljudi. Pokazala je kako treba živjeti u duhovnom djetinjstvu, bez očekivanja čuda i nadnaravnih pojava te je utjecala na novo shvaćanje ideala svetosti. Posve predana volji Božjoj vratila je čast malim vrlinama turobne svagdašnjice: poniznosti, poslušnosti, siromaštvu, čistoći, požrtvovnosti, jednostavnosti srca i povjerenju u Boga. Preminula je u Lisieuxu 30. rujna 1897, u 24. godini, kao žrtva tuberkuloze. Papa Pio XI, koji ju nazvao zvijezdom svoga pontifikata, proglasio ju je blaženom 1923. i svetom 1925, a papa Ivan Pavao II. crkvenom naučiteljicom 1997. Nad grobom čudotvorke podignuta je u Lisieuxu veličanstvena bazilika. Zaštitnica je Francuske, Australije, Rusije, cvjećara, zrakoplovaca, bolesnika (posebno onih koji boluju od tuberkuloze i AIDS-a), katoličke televizije, misija i misionara (posebno afričkih), djece bez roditelja te mnogih naselja, škola, biskupija, župa, samostana, crkava i kapela širom svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Miramarska, Breznik kod Jastrebarskog, Kloštar Ivanić-Karmel, Rijeka-Podvežica, Karin kod Obrovca, Presnače kod Banja Luke, Bistrica kod Uskoplja, Ledinac kod Gruda, Beška kod Inđije, Senta).

Sveta Terezija od Djeteta IsusaTerezijine roditelje, Louisa Martina i Azélie-Marie “Zélie” Martin, rođenu Guérin, svetima je 18. listopada 2015. proglasio papa Franjo. Oni su kao prvi bračni par u povijesti Crkve zajedno proglašeni svetima.

I naša župa diči se kapelom svete Terezije od Djeteta Isusa. Smještena je na prekrasnom mjestu, u jednom od najljepših gradskih naselja, Brezniku. Kapela je sagrađena 1939, a oslikao ju je Ivan Mihalić iz Svete Jane. Svete mise u toj kapeli služe se prve nedjelje u svibnju i listopadu.

Pruža vam se jedinstvena prilika da pješice, biciklom ili automobilom pođete do našeg Breznika i pomolite se najnježnijem i najmirisnijem Cvjetiću Crkve Kristove, svetoj Tereziji od Maloga Isusa.

Published by samo lucija

http://glasnik-sim.hr/prvi-dan-devetnice/ https://www.youtube.com/watch?v=QeKuqtTT1H PRESVETO TIJELO I KRV KRISTOVA. TIJELOVO Svetkovina (četvrtak nakon Presv. Trojstva) VEČERNJA MOLITVA Isuse, ostavio si nam Sebe u sakramentu svoga Tijela i Krvi. Dao si nam neizreciv dar. Dar bogat ljubavlju. Darovao si nam čitavog Sebe. Hvala Ti, Isuse. Hvala Ti, Isuse, što si oduvijek bio čovjek blizine. Uz Tebe se svatko osjećao prihvaćen i ljubljen. Nitko nije imao dojam da si ga olako shvatio ili površno slušao. I danas je tako, Isuse. Utaži, Gospodine, moju glad za osobom povjerenja, osobom koja ima vremena i ljubavi za drugoga. Osobom koja ne važe, koja ne mjeri, koja nije zaokupljena prvenstveno sobom. Koja zna čuti nečije teškoće i onda kada samo šutnja progovara. Osobom koja će bez uvrijeđenosti saslušati ono što možda i ne želi čuti. Pomozi mi da tu osobu tražim jedino u Tebi. Znaš i sam koliko sam puta ranjena zbog neprisutnosti osoba koje bi mi trebale biti blizu. Razočarana jer se netko od najbližih ne sjeti da mi je potreban ili se ne sjeti nečega što nije trebao previdjeti. Boli me kada primijetim da me netko uopće ne sluša ili me potpuno ignorira. Gospodine, pomozi mi ispuniti te praznine. Pomozi mi drugome biti poput Tebe. Biti netko tko zna drugome biti blizak, tko zna biti bližnji. Biti netko tko ima vremena i ljubavi za drugoga. Isuse, održao si svoje obećanje da ćeš biti s nama u sve dane do svršetka svijeta. Dao si nam sebe u Kruhu života. Na Tebe više nitko ne mora čekati, Isuse, u svakom času si sama prisutnost. Na svakoj Misi, u svakoj Pričesti. Hvala Ti, Isuse, na tom daru. Hvala ti što se i meni daruješ svojim Tijelom i svojom Krvlju. Više nisam sama, nisam prepuštena samoj sebi. Hvala Ti, Isuse …Suzana Monika Suzana Monika IL SORRISO DI MARIA 7 mtSptoniuhsaceormed · Santa Madre di Lourdes, madre degli infermi, poni sotto il tuo manto i malati terminali. Accoglili sotto il tuo Santo Manto e dona pace e Serenità alle loro famiglie. Heliga Lourdes moder, sjuka moder, sätt dödssjuk under din mantel. Välkomna dem under din Heliga Manto och ge fred och stillhet till deras familjer. Redigera eller ta bort detta Gilla · Svara · 1m Suzana Monika Suzana Monika Fani Kovač‎ till Jezus te ljubi ♥ Jesus loves you 5tS Stponcsoreigdocfmf · Tolaži Oče žalostne otroke! Tolaži Oče žalostne otroke, ki v stiskah in nemiru trepetamo, priznanja in ljubezni ne poznamo, slabotne nam in vklenjene so roke. Trplenje reže rane nam globoke in križ težak nam upogiba ramo. Srce je v najbritkejših urah samo: suh list na sredi reke je široke. Tolaži Oče žalostne otroke: poslal je Sina ,da za nas trpi. Poslal Edinca,da za nas umre! Objele so nas prebodene roke in dvigajo nas tja,kjer angeli nas venčajo,se z nami vesele. Kristus je Bog z nami. in sicer je navzoč in deluje v Cerkvi in po Cerkvi. Cerkev je po Kristusovi in po Božji volji orodje odrešenjskega Božjega delovanja. *Pod tvoje varstvo pribežimo,o sveta Božja Porodnica*. * O Marija,Ti vedno siješ na naši poti kot znamenje odrešenja in upanja.* AMEN! Bekväm far till ledsna barn! Bekväm far ledsna barn, som vi darrar av problem och ångest, Vi vet inte igenkänning och kärlek, Våra händer är svaga och handbojor. Att lida skär ner våra sår djupt och ett tungt kors böjer vår axel. Hjärtat är bara i snabbaste timmarna: Torrlövet mitt i älven är brett. Bekväm far till ledsna barn: han skickade sin son för att lida för oss. Skickat en Edinburgh för att dö för oss! Vi blev kramade av de piercade händerna och de lyfter upp oss där änglar är de gifter sig med oss, de är nöjda med oss. Kristus är Gud med oss. och det är närvarande och fungerar i kyrkan och efter kyrkan. Kyrkan är ute efter Kristus och enligt Guds vilja, verktyg frälsningen av Guds agerande. * Vi springer under din vård, åh Guds fosterland *. * O Mary, du skiner alltid på vår väg som ett tecken på frälsning och hopp.* ÄNDRA! · Betygsätt den här översättningen La Luce Di Maria È Nei Nostri Cuori. har lagt till ett 3D-foto Isgånarutc mkolgaScf.fgpo 0in7Ss:4oitredd8 · ‼️⚜️✨‼️⚜️✨‼️⚜️✨‼️⚜️✨ ‼️⚜️‼️Gesù all'anima:‼️⚜️‼️ Abbracciati alla mia Croce e cerca conforto e la forza nelle tue pene da me, crocifisso per te. Abbi fede nel mio amore che non ti abbandona e nella protezione di Maria, che ti è Mamma amorosissima. Tu soffri nel tuo interno e non sai manifestare le tue pene, ma io le vedo e ti consolo con grazie speciali di amore. Ti benedico con la tua famiglia. ‼️⚜️✨‼️⚜️✨‼️⚜️✨‼️⚜️✨ ‼️⚜️!! ️ Jesus till själen :‼ ️!! ️ Omfamna dig till mitt kors och sök tröst och styrka i dina sorger från mig, korsfäst för dig. Tro på min kärlek som inte överger dig och på skyddet av Mary, som är underbar mamma. Du lider inuti och du vet inte hur du ska visa dina sorger, men jag ser dem och trösta dig med ett speciellt tack av kärlek. Jag välsignar dig med din familj. Redigera eller ta bort detta Gilla · Svara · 1 min. Suzana Monika Suzana Monika amen https://www.facebook.com/photo.php?fbid=407414197090353&set=gm.3643338919056069&type=1&theater

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: